Thee

 

Hoe is de thee ontdekt?

Er is een legende dat een chinese keizer in 2750 voor Christus toevallig thee ondekte toen hij een pannetje water boven een vuurtje verwarmde op een veld. Uit een struik waaide er wat blaadjes in zijn pannetje. Dit gaf een heerlijke geur. De keizer knapte helemaal op van deze drank. Pas in 300 na Christus werd de thee voor het eerst genoemd in de chinese schriften. Thee werd toen vooral als medicijn en geestverhelderend middel gebruikt.
 
Ook in Engeland werd de thee eerst als medicijn op de markt gebracht. Het was te luxe om het gewoon voor de dorst te drinken. Pas in de 18e eeuw is thee uitgegroeid tot een nationale drank. Thee heeft wel meegeholpen om  de volksgezondheid te verbeteren.  Het water voor de thee werd gekookt zodat alle ziekteverwekkende  kiemen stierven. En de Engelsen dronken minder gin waar alcohol in zit.
 

Thee leutenEchte engelse thee

De engelse zijn echte theeleuten.  Ze staan ermee op gaan gaan ermee naar bed. Soms drinken ze ’s morgens vroeg in hun bed al een kopje thee. Ze drinken haast geen koffie. De thee is zo belangrijk dat ze er zelfs een maaltijd naar genoemd hebben. De High Tea.
De engelsen zetten hele sterke thee en drinken het met melk en suiker. De melk versterkt de geur en verzacht de smaak. De mensen die de thee zonder melk drinken kunnen er wat citroen sap bij gooien om de bittere smaak te verzachten.
 

Thee melanges

De engelsen vinden het belangrijk dat de thee goed smaakt . Ze zetten liefst elk moment van de dag een andere thee. Thee wordt genoemd naar de streek waar hij vandaan komt en naar de kwaliteit van de thee-bladeren.
Er zijn ook nog fijnere blaadjes die in theezakjes gebruikt worden. Die heten Fannings 
FOP- flower orange pekoe. Dit zijn de lichte topblaadjes
OP- orange pekoe. Dit zijn de zachte eerste blaadjes
P- pekoe. Dit zijn de jonge, iets behaarde blaadjes
 

Soorten thee

Er zijn veel verschillende soorten thee. Ze smaken verschillend en ze komen uit verschillende landen
 
  • Groene en zwarte thee
    Groene thee werd al net zo snel populair als de groene chinese thee. Goene thee wordt niet gestoomd voordat het gedroogd wordt.  Daardoor blijft de kleur groen en is de smaak scherper. Bij zwarte thee worden de blaadjes wel eerst gestoomd.
     
  • Assamthee
    Dit is een volle, versterkende thee uit noord-oost India. De thee hoort bij de breakfast-melanges.
     
  • Darjeeling
    Dit is de beroemste thee uit India. Hij komt uit de hymalaya’s en de eerste pluk is erg duur(maar wel lekker).
     
  • Ceylonthee
    Dit is een lichte geurige en verfrissende thee, uit het huidige Sri Lanka (vroeger Ceylon).
     
  • Earl Grey
    Dit is een theemelage genoemd naar een britse graaf. Dit is een mix van zwarte chinese thee en Darleeling thee die geparfurmeerd zijn met bergamotolie. Heerlijk als afternoon tea.
     
  • Lapsang souchong
    Een grofbladerige zwarte chinese thee, waarvan de bladeren boven koolvuren gedroogd worden.
     
  • Formosa-oolong
    Oolong is een thee die slechts gedeeltelijk gefermenteerd is, deze thee heeft een verukkelijke perzik aroma.

Natuurlijk heb je ook nog heel veel soorten kruidenthee zoals rooibos, kamille en brandnetelthee en je heb heel veel soorten vruchtenthee.